Heeft u vragen? Bel dan op 076 700 22 50 of mail naar info@ergotherapiehamers.nl

Ergotherapie en Covid 19

Ergotherapie en Covid 19

  • 11 februari 2021

https://www.ad.nl/binnenland/tienduizenden-jonge-gezonde-nederlanders-gesloopt-door-corona-ik-neem-afscheid-van-wie-ik-was~a588bc90/

Eindelijk! Dat dacht ik toen ik deze ochtend dit krantenartikel voorbij zag komen. In de nieuwsberichten en tijdens de persconferenties wordt altijd uitgebreid gesproken over de kwetsbare mensen en de IC-opnames, maar ik mis altijd de informatie over de grote, ‘stille’ groep mensen. De groep mensen tussen de 20 en 60 jaar. De groep mensen die niet in de risicogroep vallen. De groep mensen die geen ziekenhuisopname hebben gehad. De groep vitale, werkende mensen, die in de bloei van hun leven staan, maar nu vast lopen doordat ze maanden later nog zoveel klachten ervaren als gevolg van Covid-19. Dat zijn de mensen die ik in mijn praktijk zie.  

De meest simpele, dagelijkse activiteiten, zoals voor je gezin zorgen, werken, traplopen, boodschappen doen of gewoon een telefoongesprek voeren, zijn ineens niet meer vanzelfsprekende activiteiten.
Als ergotherapeut ondersteun ik mensen na Covid-19 om de balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid en zo nodig hoe men omgaat met cognitieve problemen, zoals geheugen en concentratieproblemen. Het allerbelangrijkste is dat er niet over de grens van hun kunnen wordt gegaan. Dit vraagt heel veel aanpassingsvermogen van de persoon zelf, maar ook van zijn/haar omgeving. Dit revalidatietraject gaat veelal in nauwe samenwerking met de betrokken fysiotherapeut.

Als ergotherapeut werkzaam in de eerstelijn beschrijft dit artikel helaas voor mij niets nieuws, maar wel voor heel veel mensen om mij heen. Als ik aan de mensen om mij heen mijn ervaringen uit de praktijk deel, dan krijg ik bijna altijd dezelfde reactie; ‘Dat wist ik niet.’ Hopelijk draagt dit krantenartikel wat bij aan de realiteit wat Covid-19 kan veroorzaken. Ook bij jonge, gezonde mensen!